top of page

BİR KONTEYNERE KAÇ PALET SIĞAR?



Paletler, ürünlerin taşınması, dağıtılması ve depolanmasında kullanılan temel ekipmanlardan biridir. Dünyada çok farklı türde paletler kullanılmaktadır. Ülkelerarası standardizasyon farklılıkları verimli kullanımı azaltmaktadır. Örnek olarak ihraç malları, varış ülkesinde kullanılan taşıma ekipmanına uygun paletlere yeniden istiflenmek zorunda kalabilmektedir. Bu yüzden Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), konteyner paletleri konusunda standart boyutlar kabul etmiştir. Bununla birlikte değişik palet boyutları uygulandığı da görülmektedir. En sık kullanılan palet tiplerini Euro Palet ve Standart Palet olarak ikiye ayırabiliriz. Ölçüleri aşağıdaki gibidir:


  • Euro palet ölçüleri: En 800 mm x Boy 1200 mm

  • Standart palet ölçüleri: En 1000 mm x Boy 1200 mm

  • 20’lik konteyner ölçüleri: Uzunluk 5900 mm x GeniÅŸlik 2350 mm x Yükseklik 2390

  • 40’lik konteyner ölçüleri: Uzunluk 12000 mm x GeniÅŸlik 2350 mm x Yükseklik 2390


Yukarıdaki konteyner ölçüleri yaklaşık olup, konteyner ölçülerinin üretici bazında değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekir.


20’lik ve 40’lık konteyner ölçüleri dikkate alındığında, yerleşim düzeni istiflenemez olarak aşağıdaki şekillerde oluşturulabilir. Paletlerin yüksekliği, sağlamlığı ve mal cinsi elveriyorsa, üst üste konarak (istiflenebilir olarak) daha fazla palet de yüklenebilir. Paletlere karton kutular yüklendiğinde paletlerden taşma olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca planlama yaparken konteynerlerin taşıma kapasitesi de (payload) mutlaka dikkate alınmalıdır. Konteyner istiflemesi malların alıcıya sağlam bir şekilde varması için tüm tedbirler alınarak yapılmalıdır.

20’lik konteynere tek sıra halinde 11 Euro palet veya 9-10 standart palet yüklenebilir.

40’lık konteynere tek sıra halinde 23-24 Euro palet veya 20-21 standart palet yüklenebilir.



bottom of page